Kuba: Od pewnego czasu odczuwam dokuczliwy ból w dolnym odcinku grzbietu. Czasami jest on tak silny, że robi mi się ciemno przed oczami. Byłem z tym u lekarza, ale on nic mądrego mi nie powiedział – wg niego nie mogę trenować do czasu, aż ból minie. Proszę Pana o mądrzejszą radę.

Bogdan Szczotka
Bogdan Szczotka

BS: Radzę Ci jednak posłuchać lekarza i na jakiś czas zaprzestać treningów, a przynajmniej ćwiczeń, które obciążają kręgosłup. Przeanalizuj też, czy nie popełniałeś błędów w czasie wykonywania ćwiczeń. Po wznowieniu treningów skup się na wzmocnieniu prostowników grzbietu.

Kazik: Zbliża się jesień, trzeba więc ułożyć sobie dietę i treningi ma wzrost masy mięśniowej. Co do treningów nie mam z tym żadnych problemów, co do diety zaś jest wprost odwrotnie. Nigdy nie interesowałem się zagadnieniem diety w treningach kulturystycznych i w związku z tym moja wiedza na ten temat jest bliska zeru. Proszę o garść wskazówek, jak powinienem odżywiać się w okresie robienia masy.

BS: Po pierwsze ustal sobie stały plan posiłków w ciągu dnia – powinieneś spożywać 5 lub 6 posiłków w trzygodzinnych odstępach. Każdy posiłek powinien zawierać odpowiednie ilość wysoko-wartościowego białka i węglowodanów. Pierwszy posiłek powinien zawierać głównie węglowodany, ostatni zaś głównie białko. Pozostałe posiłki powinny zawierać węglowodany i białko w proporcji 2:1.

Stefan: Z jednego z poprzednich numerów „Kulturystyki i Fitness” dowiedziałem się, że kulturysta dziennie powinien dostarczać organizmowi od 2 do 3 g białka na kilogram wagi ciała Z innego zaś źródła dowiedziałem się że 3 g białka na kilogram wagi ciała to zbyt dużo i że konsekwencją spożywania przez długi okres tak dużej dawki białka może bardzo zaszkodzić. Przy tak różnych opiniach na temat białka nie wiem, jaka jest prawda. Proszę o przybliżenie mi jej.

BS: 3 g białka na kilogram wagi ciała to dla kulturysty porcja odpowiednia i nie powinna zaszkodzić, bo mięśnie po ciężkich treningach potrzebują dużej dawki białka do odbudowy tkanek. Dla osoby niećwiczącej taka dawka może okazać się zbyt duża, ale przecież mówimy o osobach ćwiczących.

Andrzej: Mój starszy brat trenuje już od sierpnia. Powiedział mi, że od października rozpoczyna treningi na przyrost masy mięśniowej, bo instruktor mu powiedział, że okres jesienno-zimowy jest na to najlepszy. Ja dopiero będę miał kasę na treningi od nowego roku, czyli w zimę. Czy to oznacza, że moja masa mięśniowa będzie się gorzej rozwijała.

BS: Faktycznie, okres jesienno-zimowy jest najlepszy na zwiększenie masy mięśniowej. Nie oznacza to jednak, że jeżeli zaczniesz trenować od nowego roku, to Twoje mięśnie będą rozwijały się gorzej. Zadbaj przede wszystkim o dobry plan treningów i właściwą dietę, a na pewno będziesz zadowolony z tempa rozwoju swoich mięśni.

Komentarze
Load More Related Articles
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Sport

Jeden komentarz

  1. […] 1 minutę temu Odpowiada Bogdan Szczotka mistrz świata w kulturystyce z roku 2004 cz.1 […]

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Odzież na froncie – Jednak sklepy nauczyły się radzić sobie z niesprzyjającymi warunkami rynkowymi cz.1

Czarna seria zaczęła się w 2009 roku, kiedy do portfeli naszych rodaków zajrzał kryzys i z…