Nauczyliśmy się, że potrawy muszą mieć odpowiedni smak. Nie mogą być mdłe. W młodości wszystkie zupy czy desery nie są szczególnie doprawiane – nie soli się ich ani nie słodzi. Małe dziecko nie ma jeszcze dobrze wyrobionego smaku. Ciężko powiedzieć, że smakuje mu wszystko, co podają rodzice, ale w początkowym etapie potrawy mdłe stanowią znaczną przewagę. Oczywiście, jeżeli zaczniemy podawać mu potrawy solone, przyzwyczai się do nich i te niedoprawione w przyszłości nie będą mu smakowały – będą mdłe.
Dla niektórych bardzo ważne jest przyprawianie potraw – a więc solenie, używanie pieprzu, papryki, bazylii czy oregano, kminu i wiele innych – dziś na rynku jest ich mnóstwo. Każdy z nas posiada inne gusta smakowe. Jedni przyzwyczajeni są do pikantnych potraw, inni wolą słodkie, a jeszcze inni bardziej cierpkie. Każdy więc według swojego, własnego smaku powinien przyprawić przyprawiać potrawy. Inaczej to wygląda w restauracjach, gdzie możemy sobie wybrać dania o konkretnej ostrości. W dobre jedzenie Poznań zawsze znajdzie się coś właściwego. Oczywiście jest znacznie trudniej tego dokonać, jeżeli zapraszamy znajomych. W takim wypadku powinniśmy zadbać o to, aby smaki dań były neutralne. Nie powinniśmy narzucać im swoich upodobań i preferencji kulinarnych, nie możemy zmuszać ich, by jedli to, co lubimy my – być może takie smaki innym ludziom nie podchodzą. Dania powinny więc być lekko słone i lekko ostre. Przyprawy nie powinny razić, nie powinny psuć smaku całej potrawy – to niezwykle istotne. Podczas przygotowywania dań musimy pamiętać o tym aspekcie, ponieważ żaden kucharz nie lubi, kiedy jego gościom nie smakują specjalnie przygotowane dla nich potrawy.