Nauczyliśmy się, że potrawy muszą mieć odpowiedni smak. Nie mogą być mdłe. W młodości wszystkie zupy czy desery nie są szczególnie doprawiane – nie soli się ich ani nie słodzi. Małe dziecko nie ma jeszcze dobrze wyrobionego smaku. Ciężko powiedzieć, że smakuje mu wszystko, co podają rodzice, ale w początkowym etapie potrawy mdłe stanowią znaczną przewagę. Oczywiście, jeżeli zaczniemy podawać mu potrawy solone, przyzwyczai się do nich i te niedoprawione w przyszłości nie będą mu smakowały – będą mdłe.

Dla niektórych bardzo ważne jest przyprawianie potraw – a więc solenie, używanie pieprzu, papryki, bazylii czy oregano, kminu i wiele innych – dziś na rynku jest ich mnóstwo. Każdy z nas posiada inne gusta smakowe. Jedni przyzwyczajeni są do pikantnych potraw, inni wolą słodkie, a jeszcze inni bardziej cierpkie. Każdy więc według swojego, własnego smaku powinien przyprawić przyprawiać potrawy. Inaczej to wygląda w restauracjach, gdzie możemy sobie wybrać dania o konkretnej ostrości. W dobre jedzenie Poznań zawsze znajdzie się coś właściwego. Oczywiście jest znacznie trudniej tego dokonać, jeżeli zapraszamy znajomych. W takim wypadku powinniśmy zadbać o to, aby smaki dań były neutralne. Nie powinniśmy narzucać im swoich upodobań i preferencji kulinarnych, nie możemy zmuszać ich, by jedli to, co lubimy my – być może takie smaki innym ludziom nie podchodzą. Dania powinny więc być lekko słone i lekko ostre. Przyprawy nie powinny razić, nie powinny psuć smaku całej potrawy – to niezwykle istotne. Podczas przygotowywania dań musimy pamiętać o tym aspekcie, ponieważ żaden kucharz nie lubi, kiedy jego gościom nie smakują specjalnie przygotowane dla nich potrawy.

Komentarze
Load More Related Articles
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Ekologiczne aspekty wypożyczania sprzętu budowlanego: jak zmniejszyć ślad węglowy Twojej firmy.

W obliczu rosnącej świadomości ekologicznej oraz potrzeby dbania o środowisko naturalne, f…